LECTIO DIVINA EN LA PARRÒQUIA (16) – PARRÒQUIA SANTA JOAQUIMA DE VEDRUNA. CARMELITES
(Evangeli del Diumenge V de Quaresma cicle/C)
1) Invocació a l’Esperit Sant:
VEN ESPÍRITU DE DIOS
SOBRE MI.
ME ABRO A TU PRESENCIA.
CAMBIARÁS MI CORAZÓN. (2)
Toca mi debilidad,
toma todo lo que soy,
pongo mi vida en tus manos
y mi fe.
Poco a poco llegarás
a inundarme de tu luz,
tu cambiarás mi pasado, cantaré.
2) Jn 8, 1-11; “Jesús se retiró al monte de los olivos. Al amanecer se presentó de nuevo en el templo, y todo el pueblo acudía a él, y, sentándose, les enseñaba. Los escribas y los fariseos le traen una mujer sorprendida en adulterio y, colocándola en medio le dijeron: “Maestro, esta mujer ha sido sorprendida en flagrante adulterio. La ley de Moisés nos manda apedrear a las adulteras, tú, ¿que dices?. Le preguntaban esto para comprometerlo y poder acusarlo. Pero Jesús, inclinándose, escríbia con el dedo en el suelo. Como insistían en preguntarle, se incorporó y les dijo: el que esté sin pecado que tire la primera piedra. E inclinandose otra vez siguió escribiendo. Ellos, al oirlo, se fueron escabullendo uno a uno, empezando por los más viejos. Y quedó sólo Jesús, con la mujer que seguía allí delante. Jesús se incorporó y le preguntó: Mujer, ¿donde están tus acusadores?: ¿ninguno te ha condenado?. Ella contestó: Ninguno Señor. Jesús dijo: Tampoco yo te condeno. Anda y en adelante no peques más”.
3) Ara veiem que diu el text, situant-lo en el seu context, primer la nota al passatge de Joan i a continuació els texts corresponents:
3a) Nota explicativa del text: “Aquest passatge trenca el desenvolupament de Jn 7-8: y no encaixa amb el contingut de l’Evangeli de Joan, que no s’interessa en aquesta classe de problemes, a més falta en la major part de manuscrits antics, i en alguns d’ells apareix en l’Evangeli de Llc, que seria un lloc més adequat. Es tracta, doncs, d’un text que originalment no va pertànyer a aquest evangeli, però sí pertany a l’antiga tradició evangèlica. El seu ensenyament es clar: prohibeix emetre judicis severs sobre els altres en relació a la seva culpabilitat (Llc 9, 54-55), donat que el que jutja així es també culpable. No en va Jesús va venir a salvar als pecadors, no a fer-los morir ( Llc 19, 10).”
3b) Paral·lels del text que meditem:
Llc 21,37: “Jesús enseñaba en el templo durante el dia, y por la noche se retiraba al monte de los olivos.”
Mt 26,55: “Luego se dirigió a la gente y le dijo: habeís salido a prenderme con espadas y palos como si fuera un bandido. A diario he estado enseñando en el templo, y no me apresasteis.”
Lv 20, 10: “Si un hombre comete adulterio con la mújer de su projimo, se castigará con la muerte a los dos.”
Dt 22, 22-24: “ Si se sorprende a un hombre acostado con una mujer casada, morirán los dos, tanto la mujer como el que se acostó con ella. Así extirparás el mal de Israel. Si uno encuentra en la ciudad a una joven virgen prometida con otro hombre y se acuesta con ella, sacaréis a los dos a las puertas de la ciudad y los apedrearéis hasta que mueran: la joven, por no haber pedido socorro en la ciudad: y el hombre por haber, deshonrado a la mujer de su prójimo. Así extirparás el mal de en medio de ti.”
Dt 17, 7: “Los testigos seran quienes inicien la ejecución del condenado, y luego los seguirá todo el pueblo. Así extirparas el mal de en medio de ti.”
Mt 22, 22: “Al oir esto, se quedaron asombrados, lo dejaron y se fueron.”
Jn 5,14: “Más tarde, Jesús se encontró con él en el templo y le dijo: has sido curado, no vuelvas a pecar más, pués todavía puede sucederte algo peor.”
4) Ara veiem que ens diu personalment o social, el fragment que hem llegit avui. És el moment de fer uns cinc minuts de silenci. Al final d’aquests, el que vulgui pot dir allò que li ha dit la paraula. (Català ó Castellà). Si fas la Lectio, sòl, la teva contestació es directa des de la pregària a Déu.
5) A continuació bé la resposta al que ens ha dit la paraula, amb la pregària:
5a) També qui vulgui, pot fer la seva pregària espontània, des de el que li ha suggerit la lectura o qualsevol intenció que tingueu.
5b) En acabar les pregàries espontànies com a cloenda, podem fer el Salm 125:
“Quan el Senyor renovà la vida de Sió,
La nostra boca s’omplí d’alegria,
De crits i de rialles.
Els altres pobles es deien:
“Es magnífic el que Senyor fa a favor d’ells!”
Es magnífic el que el Senyor fa a favor nostre,
Amb quin goig ho celebrem!
Renova la nostra vida, Senyor,
Com l’aigua renova l’Estepa del Nègueb.
Els qui sembraven amb llàgrimes als ulls
Criden de goig a la sega.
Sortien a sembrar tot plorant,
Carregats amb la llavor:
I tornen cantant d’alegria,
Duent a coll les seves garbes.”
6) Contemplació.
6a) Ara dedicarem 2 ó 3 minuts (si calen més minuts, si fan més) per contemplar allò que el senyor més se’ns ha deixat sentir, una paraula, un sentiment, una imatge, algun tresor espiritual d’un altre moment en la nostra vida, en que el Senyor també se’ns ha manifestat, recordar-ho i reviure-ho, evocar aquesta presència de Déu en el nostre interior i estar atentament en aquesta situació.
6b) Acabem aquesta contemplació amb l’oració del Pare Nostre: “Pare Nostre….”
6c) Recordem una paraula, una frase que podem memoritzar de l’Evangeli que hem llegit i que ens servirà per fer present de nou a Déu un cop acabada aquesta lectio i que ens ajudarà a seguir pregant en el dia a dia.
7) Benedicció.
8) Flor del Carme: Flor del Carme, cep del Raïm diví,/ llum celeste i verge amb fruit al sí meravella./ Mare tendra intacta de baró,/ als fills vostres doneu protecció,/ bella estrella./ Mare dolça Senyora del Carmel,/ vostre poble ompliu del goig que al cel fruïu ara./ Sou la porta, la clau del paradís:/ Conduïu-nos on vos regneu feliç/ nostra Mare:/ Amén